reissausta ja ruokaa

Juttuja matkailusta, vegaanielämästä, rescue-eläimistä ja Thaimaasta.

Sultsinoita sienikastikkeella – karjalainen vastine chapatille

Sultsina suppilovahveromuhennostäytteellä.

Taikina ja taikinapallo.

Muistan lapsena syöneeni sultsinoita isoisoäitini (eli suurmummoni) keittiössä. Sisällä oli ihanan makuinen riisipuuro, jonka me lapset kuitenkin kuulemma kaavimme suihimme ja sultsinan ruislätty jäi lautaselle. Silti muistan rakastaneeni sultsinoita, riisipuuro oli varmaankin mahtavan rasvainen, suolainen ja makea.

Voipaperi ei auttanut sultsinan teossa, taikina tarttui kiinni. Jauhojen lisääminen vaikutti olevan ainut keino onnistua.

Tv:stä tuli juuri jokin ohjelma, jossa tehtiin sultsinoita ja siinä oli myös suppilovahverosoossiversio. En tajua, miten en ole tähän mennessä sultsinoita koskaan tehnyt, joten koetinpa nyt. Reseptin pohjalla käytin ohjetta kotikokki.net -sivulla.

Sultsinat
5 kpl

1 dl vettä
0,5 tl suolaa
2 dl ruisjauhoja (tarvitsin enemmän)
0,5 dl vehnäjauhoja (käytin hiivaleipävehnäjauhoja)

voiteluun margariinia ja vettä

Sultsina pannulla, jossa siihen on muodostumassa ilmatasku.

Sekoita ainekset keskenään. Lisää ruisjauhoja, jos taikina on tahmeaa ja tarttuu sormiin ja kulhoon. Laita taikinapallo jääkaappiin noin 10 minuutiksi.

Tee taikinasta 5-6 palloa ja kauli ne ruisjauhoilla jauhotetulla pöydällä. Pitäisi tehdä oikein ohut lätty. Jos taikina meinaa tarttua kiinni kaulimeen tai pöytään, lisää jauhoja väliin. Taikinan irroittamiseksi pöydästä voi ottaa avuksi ison veitsen.

Sultsinan voitelu.

Kuumenna pannu oikein kuumaksi, rautapannu on tässä hyvä kun se kestää kuumuutta teflonia paremmin. Älä laita pannulle rasvaa. Aseta lätty pannulle. Siihen pitäisi ilmestyä tasaisin välein tummia pilkkuja (minulla meinasi aina pari kohtaa hiillostua muuta pintaa laajemmin ja pahemmin), lättyyn saattaa tulla myös ilmataskuja. Käännä lätty. Laita lätty isolle lautaselle kun se on valmis

Sultsinat päällekäin.

Sulata margariinia (esim. sininen keiju) noin 3 rkl ja lisää yhtä paljon vettä. Voitele sultsinat runsaasti aina toiselta puoleltaan kunnolla reunoja myöten. Asettele lätyt päällekkäin niin, että niissä osuu aina vuoretellen voidellut puolet ja kuivemmat puolet vastakkain.

Syö täyttäen sultsinat sienikastikkeella, riisipuurolla tai muulla hyvällä.

Chapatin tekoa Delhissä.

On jännä juttu, miten kaikissa kulttuureissa on varmaankin omat vastaavat lättynsä. Tunnetuimmat ovat varmasti meksikolaiset tacot sekä intialaiset chapatit, rotit ja paranthat. Näitä yhdistää erityisesti se, että lätyt kaulitaan valmiiksi ennen pannulle laittamista, kuten sultsinatkin.

Taustalla kasa etiopialaisia injeralättyjä.

Eteläintialainen dosa.

Lisäksi on löysät taikinat, jotka kypsyvät muotoonsa pannulla, kuten meidän räiskäleemme. Sitten on myös happaman huokoiset intialaiset dosat ja etiopialaiset injerat.

Riisipaperin tekoa Bangkokissa.

Aasialaiset ohuen ohuet kevät- ja kesäkääryleitä varten tehtävät riisipaperit valmistetaan pyöräyttämällä löysää taikinapalloa kuumalla pannulla, johon tarttuu ohut kerros taikinaa lätyksi.

Mainokset

One comment on “Sultsinoita sienikastikkeella – karjalainen vastine chapatille

  1. Tänään kokattiin näitä mökillä taas, ruisjauhoja tarvitsi nytkin laitaa enemmän. Pari uutta vinkkiä sain: paistetun lätyn voiteluun voi margariinin lisänä käyttää myös soijamaitoa. Nyt oli margariini loppu, joten käytettiin rypsiöljyn ja soijamaidon seosta.

    Ja sultsinoita ei kuulukaan kääriä tortillan tapaan. Sen sijaan riisipuuro levitetään avonaiselle lätylle kauttaaltaan melko ohuesti, taitetaan molemmilta laidoilta sisäänpäin ja sitten taitetaan pitkittäin kaksinkerroin, jolloin tulee pitkä kääryle, jossa on tavallaan kaksi rullaa.

    Minä en sitten edes syönyt kun olen taas lopettanut viljojen syönnin… muut nauttivat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 18.11.2012 by in Reseptit, Ruokajutut and tagged , , , , .
%d bloggers like this: