reissausta ja ruokaa

Matkakohdetietoa, reppureissuelämää ja vegaaniruokaa. Irtiottaja Thaimaassa. Eläinsuojelutyötä.

Millaista oli pitää kahvilaa ravintolapäivänä 18.5.2013?

Ravintolapäivän vegaaniset herkkumme.

Ravintolapäivän vegaaniset herkkumme. Kuvat: Lumi

Päätimme kaverini kanssa ehkä kuukautta ennen ravintolapäivää lähteä mukaan kahvilanpitomerkeissä. Silloin saimme sovittua raamit, eli että helpoin on lähteä leivoslinjalle, koska ne voi tehdä valmiiksi etukäteen, eikä tarvitse alkaa söheltämään mitään ruokaa asiakkaiden tullessa. Mietimme että jotain suolaista voisi olla, kuten kasvispiirakkaa tai kesärullia, mutta nämä jäivät inspiraation puutteessa ja kesärullissa olisi ollut juuri ennen h-hetkeä paljon väkertämistä.

Jyriksen puutarhasta löytyi kivasti kuvakin Facebook-tapahtumasivulle.

Jyriksen puutarhasta löytyi kivasti kuvakin Facebook-tapahtumasivulle. Kuva: Lumi.

Kahvilan järjestelyt jäivät aika viime tippaan, kun kummallakin oli kaikkea muuta ajateltavaa ja tekemistä. Tärkeintä on saada päätettyä kahvilan nimi, paikka, aika, myyntituotteet ja niiden hinnat. Sitten voikin tehdä kahvilasta Facebook-tapahtuman, kutsua kavereita ja ilmoittaa kahvila mukaan ravintolapäivän sivuille.

Teet, kahvit ja limonadi tarjoiltiin penkiltä.

Teet, kahvit ja limonadi tarjoiltiin penkiltä.

Päätimme pitää kahvilan kaverini pihalla Kumpulassa, koska kaikki on silloin hirveästi helpompaa, kuin että pitäisi raahata kaikki jonnekin ihan muualle ja toimia ilman vesipistettä, jossa keitellä kahvia, pestä käsiä ja astioita jne. Kaikki pitäisi olla kunnolla harkittu, pakattu ja kuljetettavissa. Pitäisi myös hoitaa kaikki kertakäyttölautasin ja -kupein.

Asiakkaita saisi paremmin muualla Helsingissä, mutta nyt ensimmäisen kerran oli paljon stressittömämpää toimia näin. Oli ihanan leppoisaa, kävijöiden kanssa ehti rupatella ja oli hyvä meininki. Oli lämmin eikä satanut vaikka sellainen uhkaus oli.

Kaakao-whoopie pie

Taikinaresepti Petan (People for Ethical Treatment for Animals) sivuilta
noin 30 kpl

Alhaalla whoopie piet minttytäytteellä ja ylhäällä whoopie piet appelsiini-juustotäytteellä. Ylhäällä myös pari wookie baria vanilja-juustotäytteellä.

Alhaalla whoopie piet minttytäytteellä ja ylhäällä whoopie piet appelsiini-juustotäytteellä. Ylhäällä myös pari wookie baria vanilja-juustotäytteellä. Kuva: Lumi

6 rkl margariinia
2,24 dl sokeria
5 rkl kaakaojauhetta
1,5 tl kananmunankorviketta (esim. NoEgg)
2 rkl lämmintä vettä
2,24 dl soijamaitoa
1 tl vanilja-aromia
4,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl ruokasoodaa
1/4 tl suolaa

Nuiji perunanuijalla margariini, sokeri ja kaakaojauhe tasaiseksi.

Sekoita lasissa kananmunankorvike ja vesi sekaisin ja lisää margariiniseokseen. Lisää sitten seokseen soijamaito, vanilja-aromi ja vehnäjauhot, johon on sekoitettu ruokasooda ja suola. Sekoita tasaiseksi ja pehmeäksi.

Levitä uunipellille paperisia leivosvuokia tai kuppikakkuvuokia. Lisää vuokien pohjalle teelusikallinen taikinaa. Nökäreen ei pidä olla niin iso, että pohja peittyy. Uunissa taikina leviää pohjalle.

Paista 190-asteisessa uunissa keskitasolla 10 minuuttia.
Paistamisen jälkeen anna jäähtyä. Nämä voi esimerkiksi valmistaa edellisenä päivänä ja lisätä täyte väliin seuraavana päivänä. Whoopiet voi kasata kulhoon siten, että jokaisen kerroksen väliin laittaa leivinpaperia, jotta ne eivät tartu toisiinsa ja pysyvät muodossaan jääkaapissa.

Minttutäyte whoopie pielle

Reseptivihkosta Kakku vai kepponen? – vegaanisia reseptejä herkkuhetkiin

Ravintolapäivän vegaaniherkkupöytä.

Ravintolapäivän vegaaniherkkupöytä.

50 g margariinia
5-6 dl tomusokeria
1/2 dl soijamaitoa
1 tl minttuaromia
1 tl vihreää elintarvikeväriä
tilkka sinistä elintarvikeväriä

Vatkaa margariini sauvasekoittimella. Lisää joukkoon puolet tomusokerista ja 1 rkl soijamaitoa ja vatkaa. Lisää loput tomusokerista ja soijamaidosta sekaan vähitellen.

Tässä vaiheessa voit halutessasi puolittaa seoksesta puolet toiseen astiaan, jos haluat erimakuisia whoopie pieta. Siinä tapauksessa puolita aromien ja värien määrä.

Lisää joukkoon minttuaromi ja värit ja vatkaa. Laita seos pursotuspussiin. Ota whoopiet esiin ja laita niistä puolet nurinpäin pellille tai pöydälle. Jos joidenkin tasainen puoli on vino tai on liian paksuja whoopieita, leikkaa niitä veitsellä paremmiksi. Whoopieiden ei ole hyvä olla kovin korkeita, vaan pari senttisiä.

Pursota nurin päin olevien whoopieiden päälle täytettä aloittaen keskeltä ja edeten spiraalin muotoisesti kohti reunoja. Aseta päälle hatuksi loput whoopieista. Herkut ovat valmiita.

Appelsiini-juustotäyte whoopie pielle

50 g margariinia
2 rkl tofutti-tuorejuustoa
6 dl tomusokeria
1/2 dl soijamaitoa
1 tl appelsiini aromia (tai vaikkapa vanilja-aromia)
1 tl keltaista elintarvikeväriä

Tee kuten minttutäytteen kanssa teit, mutta tässä vatkataan alussa margariinin kanssa myös tofutti-tuorejuustoa.

Suklaahippu-wookie bar

Wookie barsien keksit pellillä jäähtymässä.

Wookie barsien keksit pellillä jäähtymässä. Suklaahippukeksejä varten litistän taikinan aina isoja litteitä keksejä varten. Nyt pyörittelin samasta taikinasta pieniä palloja, jotta sain haluamani muotoisia keksejä tähän tarkoitukseen.

Tein ravintolapäivänä myös wookie barseja, joita olin syönyt edellisenä viikonloppuna Lontoossa. Tein näiden keksiosuuden käyttämällä lempikeksireseptiäni eli suklaahippukeksireseptiä. Käytin vain puolet vähemmän suklaata.

Väliin pursotin vanilja-juustotäytettä, ohje kuten yllä appelsiini-juustotäytteessä.

Rahkapuolukkapiirakka

Viipale jääkaappikylmää, yön yli jäähtynyttä rahkapuolukkapiirakkaa, jolloin se on parhaimmillaan ja kauneimmillaan.

Viipale jääkaappikylmää, yön yli jäähtynyttä rahkapuolukkapiirakkaa, jolloin se on parhaimmillaan ja kauneimmillaan.

POHJA
100 g margariinia
0,5 dl sokeria
1 tl vanilja-aromia
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl soijamaitoa

TÄYTE
1 prk (500 g) maustamatonta soijajogurttia
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria tai -aromia
200 g pakastepuolukoita (ei tarvitse sulattaa)

Rahkapuolukkapiirakka.

Rahkapuolukkapiirakka. Kuva: Lumi

Sekoita yhteen margariini, sokeri ja vanilja-aromi. Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe.

Lisää jauhot margariini-sokeriseokseen ja sekoita joukkoon soijamaito. Painele taikina piirakkavuokaan ja esipaista sitä 200 asteessa noin 8 minuuttia.

Sekoita (jäiset) puolukat jogurtti-sokeriseokseen. Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista piirakkaa 200 asteessa noin 15 minuuttia, vähennä lämpö 175 asteeseen ja paista vielä 4-5 minuuttia.

Anna piirakan jäähtyä hyvin ennen tarjoilua. Parhaimmillaan piirakka on, jos annat sen levätä yön yli jääkaapissa. Puolukan tilalla tai osaksi voi käyttää esim. vadelmia.

Mahtava Mississipin mutakakku

Reseptivihkosta Kakku vai kepponen? – vegaanisia reseptejä herkkuhetkiin

6 dl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 dl vahvaa kahvia
1/2 dl konjakkia
150 g tummaa suklaata
250 g margariinia
5 dl sokeria
1 dl maustamatonta soijajugurttia
tummaa kaakaojauhetta

Mutakakku. Kuva: Lumi

Mutakakku. Kuva: Lumi

Sekoita keskenään jauhot, suola, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Mittaa kahvi, konjakki, suklaa ja margariini kattilaan. Kuumenna ja sekoita, kunnes suklaa ja rasva ovat sulaneet. Kaada suklaaseos suureen kulhoon. Sekoita sähkövatkaimella sokeri suklaaseokseen. Sekoita joukkoon myös jauhoseos ja lopuksi soijajugurtti.

Kaada taikina voideltuun ja tummalla kaakaojauheella jauhotettuun irtopohjaiseen kakkuvuokaan. Kypsennä iso-asteisen uunin keskitasolla reilu tunti. Anna jäähtyä. Koristele tomusokerilla. Mutakakku muuttuu kosteammaksi muutaman päivän odottamisella ja sen on tarkoituskin jäädä hieman raa´aksi.

Tarjoa vispatun soijakermavaahdon kanssa.

Muut herkut

Snickers-ruudut. Kuva: Lumi.

Snickers-ruudut. Kuva: Lumi.

Näiden herkkujen lisäksi meillä oli myynnissä vegaanisia snickers-ruutuja, joiden reseptiä minulla ei ole nyt tähän laittaa. Kannattaa siis googlata vegan snickers recipe niin löydät paljon kaikenlaisia reseptiversioita.

Kahvin ja vihreän teen lisäksi myimme yhtä versiota lemonadesta eli itse tehdystä sitruunajuomasta. Se oli aikalailla kuin simaa, mutta siihen ei lisätty hiivaa eikä annettu käydä. Tein juoman edellisenä iltana, pullotin ja viilensin jääkaapissa. Tein siitä tuhtia, jotta olisi vähemmän kannettavaa ja paikan päällä laimensin kylmällä vedellä.

Lemonade

tulee noin 5-6 litraa juomaa

3 litraa vettä
1 pussi (500 g) fariinisokeria
1 pieni pullo sitruunamehua
6 luomusitruunan mehut
4 luomusitruunan kuoret
sormen pituinen pala inkivääriä

Itse tehty lemonade.

Itse tehty lemonade.

Keitä vedet kiehuvaksi ja lisää fariinisokeri. Kuori sitruunat ja lisää kuoret kattilaan. Viipaloi inkiväärit ihan ohuiksi ja lisää joukkoon. Vähennä lämpöä neloselle ja anna olla noin 10 minuuttia.

Purista sitruunoiden mehut ja lisää kaikki mehut joukkoon. Ota lämpö pois ja jätä kattila jälkilämmölle. Ryhdy jäähdyttämään noin tunnin päästä ja laita juoma jääkappiin.

Tarjoillessa lisää miltei puolet kylmää vettä tai vähemmän, mikäli pidät makeasta.

Kokeile myös tavallisella sokerilla, intiaanisokerilla tai muilla sokereilla ja testaa laittamalla inkivääriä reilusti enemmän.

Mainokset

2 comments on “Millaista oli pitää kahvilaa ravintolapäivänä 18.5.2013?

  1. Päivitysilmoitus: Reissausta ja ruokaa -blogi 2 v! | reissausta ja ruokaa

  2. Päivitysilmoitus: Ravintolapäivänä pitäisi tarjota kohtuuhintaisia maistiaisia: raportti 17.8.2014 | reissausta ja ruokaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: