reissausta ja ruokaa

Juttuja matkailusta, vegaanielämästä, rescue-eläimistä ja Thaimaasta.

Kasvissyönti thaimaalaisittain

Tyypillistä ruokaa jay-ravintolan buffetista. Alla riisiä, takana paistettuja mutta jo kylmenneitä vihanneksia, oikealla paistettuja lihamaisia sieniä ja vasemmalla marinoituja soijapaloja.

Tyypillistä ruokaa jay-ravintolan buffetista. Alla riisiä, takana paistettuja mutta jo kylmenneitä vihanneksia, oikealla paistettuja lihamaisia sieniä ja vasemmalla marinoituja soijapaloja.

Vaikka Bangkokissa Khao San Roadin liepeillä on kasvisravintolakeskittymä, eivät useimmat Thaimaan kasvisravintolat ole suunnattu turisteille. Niille on kysyntää Thaimaassa ihan omastakin takaa. Kasvissyönti thaimaalaisittain ei ole kuitenkaan yhtä tunnettu käsite kuin intialaisten perinteet.

Thaimaan jay-kasvissyönti

Tyypillinen jay-kasvisravintola Hua Hinissä.

Tyypillinen jay-kasvisravintola Hua Hinissä.

Thaimaan yleisin theravadabuddhalainen uskonto ei kannusta kasvissyöntiin. Mutta yli kymmenen prosenttia thaimaalaisista on kiinalaistaustaisia usean sukupolven takaa ja heidän buddhalaisuudessaan kasvissyönti on jossain määrin mukana. Eli Thaimaan perinteiset kasvisravintolat ovat kiinalais-thaimaalaisia.

Thaikielessä on oma terminsä kasvissyönnille, ”jay” joka lausutaan tshei. Tuon sanan on mainittu tarkoittavan  kahdeksanosaista polkua mahayana-buddhalaisuudessa ja toisaalta sanan on huomioitu muistuttavan jainalaisuutta. Intiassahan mm. hare krishnat ovat kasvissyöjiä ja lihan syömättömyyden lisäksi he ovat syömättä joitain muitakin juttuja kuten sipulia.

Monista valmistuotteista voi löytää nämä jay-merkit, ylempänä thaikielinen merkki, joka usein muistuttaa L7-kirjain- ja numeroparia, ja alempana kiinalainen merkki.

Monista valmistuotteista voi löytää nämä jay-merkit, ylempänä thaikielinen merkki, joka usein muistuttaa L7-kirjain- ja numeroparia, ja alempana kiinalainen merkki.

Puhtaimmillaan myös tämä thaimaalainen jay-ruoka olisi vähän nuivaa ja vähämausteista. Onneksi thaimaalaisten hauskuudenhaluisuus on korjannut tuota harmillisesti kasvissyöntiin liitettyä ankeilua ja mausteita käytetään jay-ravintoloissakin. Sipulikasveja niissä silti ikävä kyllä näytetään vältettävän, mutta onneksi ei sieniä, joita hare krishnat taas eivät käytä.

Minusta on vähän harmillista, että jay-ruokailu on niin selkeästi jonkinlaista kieltäymystä ja buddhalaista asketismia. Jay-ravintoloiden mahtavat feikkilihat ovat messevää ruokaa ja olen saanut niissä todella hyviä nuudelikeittojakin. Buffetin antimet ovat kylläkin joskus vähän turhan mausteettomia ja kylmentyneitä, joten niissä jay-ruokailun puutteet saattavat näkyä.  Lue miksi veganismissa ei ole kyse kieltäymyksestä >>

Jay-ravintolat

Tällaisia kolmiolippuja riippuu usein monia peräjälkeen jay-kasvisravintoloissa. Näiden avulla näitä ravintoloita voi löytää vahingossakin jos pitää silmät auki.

Tällaisia kolmiolippuja riippuu usein monia peräjälkeen jay-kasvisravintoloissa.

Perinteiset kiinalais-thaimaalaiset kasvisravintolat on merkitty usein keltaisilla kolmion muotoisilla ”jay-lipuilla”. Joskus ravintoloiden edessä roikkuu myös keltaisia mainoslakanoita. Ne mainostavat yleensä myös thaimaalaisia valmismaustekastikkeita valmistavaa Healthy Boy -firmaa tai lihaa imitoivia ruokia valmistavaa Youta-firmaa.

Kasvisravintoloita voi sattumaltakin bongata, jos kiinnittää huomiota ensinnäkin keltaisella värillä mainostaviin ravintoloihin ja jos sen jälkeen etsii vielä jay-merkkejä.

Vegetarian festivalit

Joka vuosi syyskuun lopussa tai lokakuun alussa kiinalaistaustaiset thaimaalaiset viettävät vegetarian festivalia. Silloin Bangkokin Chinatownin ruokakojut notkuvat kasvisruoista ja ilmiötä löytyy muistakin Thaimaan kaupungeista.

Kae Daengista sai myös tällaista hyvin "lihaisaa" nuudelikeittoa.

Bangkokilaisen jay-kasvisravintolan ”lihaisa” nuudelikeitto.

Se on aika ikävää, että Phuketissa vegetarian festival on tunnettu lähinnä sekopäisestä kulkueestaan. Siinä porukka läpsii itseään verille ja lävistää poskiaan kepeillä. Nuo rituaalit liittyvät joihinkin taolaisiin kiinalaisten vanhoihin puhdistautumisriitteihin. Yhdeksänpäiväisten juhlien englanninkielinen nimi tai ”Phuketin kasvissyöjäfestivaalit” johtavat käännöksensä takia hieman harhaan, koska sana ”jay” kumminkin viittaa muuhunkin kuin ruokavalioon. Vähän harmittaa, että kasvissyönti ilmiönä yhdistyy tässä tuommoiseen kummallisuuteen. Bangkokissa kuitenkin keskitytään olennaiseen eli ruokaan 🙂

Lue myös Thaimaan kasvisravintoloista:
Chiang Main kasvisravintoloita osa 1: Tapae Gaten lähistö >>
Chiang Main kasvisravintolat osa 2 >>
Pain ruokatarjonta >>
Pattayan kasvisravintoloita >>
Banglamphun kasvisravintolat Bangkokissa >>

Etsi kasvissyöntijuttuja maittain tai lue näitä:
Miksi kasvissyöjä ei ”hellitä” reissussa? >>
Kasvissyönti intialaisittain >>

Hyviä juttuja aiheesta:

Paljon kuvia ja kuvailua ruoista Vegetarian festivalin aikana: Thailand Vegan festival >>

Phuket Vegetarian Festival >>

The History of Chinese Vegetarian Food in Thailand >>

Staying Vegetarian in Thailand >>

There is vegetarian, there is vegan and then there is eating jay food >> (tämän artikkelin kaikkien juttujen kanssa en ole ihan samaa mieltä, kuten että minun mielestäni feikkilihat eivät ole länsimaista tuotu juttu vaan niitä on tehty Aasiassa jo aiemmin).

Mainokset

16 comments on “Kasvissyönti thaimaalaisittain

 1. Olisipa kiva päästä vegefestareille, jossa ihan kaikki tarjolla oleva olis syötävää! Voisi vain noukkia lautasen täyteen sen kummempia tutkimatta 😀

  • Olis kyllä ihmeellistä, kun on niin tottunut syynäämään sitä missä syö ja mitä! Sitä vain maistelisi kaikkea joka kojusta.

 2. Päivitysilmoitus: Thaimaalaiset ruokailutavat | reissausta ja ruokaa

 3. Päivitysilmoitus: Phang Ngan kaupunki | reissausta ja ruokaa

 4. Päivitysilmoitus: Hanoin kasvisravintolat | reissausta ja ruokaa

 5. Päivitysilmoitus: Chiang Main kasvisravintolat osa 2 | reissausta ja ruokaa

 6. Päivitysilmoitus: Vegaanin aamiaiset Thaimaan rantakohteissa | reissausta ja ruokaa

 7. Päivitysilmoitus: Reissausta ja ruokaa -blogi 2 v! | reissausta ja ruokaa

 8. Päivitysilmoitus: Krabin kaupungin kasvistarjonta | reissausta ja ruokaa

 9. Päivitysilmoitus: Hua Hinin kasvisravintolat | reissausta ja ruokaa

 10. Päivitysilmoitus: Lihaa muistuttavat kasvistuotteet Thaimaassa | reissausta ja ruokaa

 11. Päivitysilmoitus: Thaimaan kasvissyöjäfestivaalit | reissausta ja ruokaa

 12. Päivitysilmoitus: Kasvisfestivaalien vietto Bangkokissa | reissausta ja ruokaa

 13. Päivitysilmoitus: Ensimmäinen kerta kokkailua Thaimaassa | reissausta ja ruokaa

 14. Päivitysilmoitus: Kasvisssyöjän ruokasanastoa Thaimaahan – Karavaaniseralji

 15. Päivitysilmoitus: Kasvissyöjän ruokasanastoa Thaimaahan – Karavaaniseralji

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: