Nokkos-tofupiiras

on

Nokkosista tulee mahtavaa ilmaista ruokaa, mutta ne vaativat ehkä hieman enemmän viitseliäisyyttä kuin mitä kaupassa käynti on. Jotta ruoanlaitosta ei tulisi niin työlästä, on hyvä idea hoitaa nokkosten kerääminen, huuhtelu, ryöppäys ja hienontaminen iltapuhteina, jotta nokkoset olisivat seuraavana päivänä käyttövalmiita eri ruokiin. Näin nokkosruokien tekeminen ei jää pelkästään hyväksi aikeeksi.

Seuraava piiras on mukaeltu kaverilta saamastani ohjeesta, jota minulla ei nyt ollut kokatessa mukanani.

Nokkos-tofupiiras

8 isoa palaa

Täyte:
1 iso sipuli (voi olla punasipuli)
250 g maustamatonta tofua (1 pkt Alpron tai Soya Oy Ab:n tofua)
2 rkl soijakastiketta
270 g savustettua tofua tai maustamatonta tofua + 1 rkl soijakastiketta
3,5 dl hienonnettua nokkosta tai muuta vihreää, kuten pinaattia
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl kurkumaa (antaa kauniin värin)
1 dl soijamaitoa (tai esim. kauramaitoa)
2 dl kaurakermaa (tai soijakermaa)
+ 1 dl kaurakermaa tai maustamatonta soijajugurttia ennen uuniin laittamista.

Silppua sipuli ja paista sitä pannulla. Ota pois levyltä. Murskaa kulhossa tofut esim. perunanuijalla pieneksi. Lisää joukkoon muut ainekset, myös paistettu sipuli. Sekoita hyvin.

Taikina:

100 g margariinia (ks. vegaaniset margariinit täältä)
1 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl vettä
½ tl suolaa

Nypi ainekset keskenään. Laita taikina noin 15 minuutiksi jääkaappiin, esimerkiksi täytteen valmistamisen ajaksi. Kauli taikina leivinpaperin päällä pyöreäksi ohueksi levyksi. Öljyä tai voitele vuoka (joko matalareunainen läpimitaltaan noin 28 cm tai pienempi korkeareunainen kakkupohjavuoka) ja ripottele siihen hieman jauhoja ja hiutaleita. Asettele kaulittu taikina vuokaan.

Kaada täyte taikinan päälle. Levitä päälle vielä 1 dl kaurakermaa tai maustamatonta jugurttia ja sekoita varovasti päällimmäiseen täytekerrokseen. Paista uunissa 175 asteessa noin 40 min.

Piiraan tulee jäähtyä täysin ennen tarjoilua, koska uunilämpimänä täyte ei pysy kasassa. Piiraan on paras antaa uunin jälkeen jäähtyä hetken huoneenlämmössä ja siirtää se sitten jääkaappiin kylmenemään. Sen jälkeen, kun piiras on kerran kylmennyt, se pysyy koossa myös esim. mikrossa lämmittämisen jälkeen.

Tässä ohjeessa on hyvin minimaalinen pohja, koska itse tykkään sekä suolaisissa että makeissa piirakoissa lähinnä täytteestä. Voisihan sitä tietysti täyteitäkin vain syödä, mutta sitten kaikki olisi vain yhtä mössöä ja on kiva syödä tämmöisiä viipaloitaviakin ruokia. Savustettu tofu (Soya Oy Ab:n) tuo piirakkaan kivan makkaraisen makuvivahteen, mutta sen voi tehdä kokonaan myös maustamattomalla tofullakin.

Intialaisen nokkossoossin eli palak mutterin ohje tässä blogissa.